Your Slogan Goes Here

sl-SIen-GB

Vabilo na naslednje predavanje

HISTORIČNI SEMINAR

Znanstvenoraziskovalnega centra SAZU

vabi na predavanje


Okoljske spremembe na sodobnem Madžarskem

Predavanje bo posvečeno razvoju madžarske znanosti o okolju v 19. in 20. stoletju, zlasti tiste njene veje, vezane na ravnanje z vodami. Pri tem bodo predstavljeni zunanji vplivi na razvoj madžarske znanstvene misli, še posebej tisti, ki so sčasoma prispevali k zbliževanju zahodne in sovjetske znanosti. Predavanje izhaja iz teze, da je v 19. stoletju in med obema vojnama zahodna znanstvena misel najmočneje vplivala tako na madžarsko krajinsko načrtovanje kot tudi na hidrologijo. Kmalu po drugi svetovni vojni je prevladujoč vpliv na teh področjih dobila sovjetska znanost, ki je vodilno vlogo ohranjala tudi po reformah v petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja. Podporo je izgubila šele konec sedemdesetih let, ko so vodstvo ponovno prevzele in vse do padca komunizma obdržale ekološke usmeritve z Zahoda. Predavanje tako ne bo predstavilo zgolj sprememb v razvoju znanosti o okolju na Madžarskem, ampak bo zaradi večjega razumevanja medsebojne povezanosti političnih, gospodarskih, znanstvenih in okoljskih dejavnikov kritično ovrednotilo in analiziralo tudi kontinuiteto znanstvenega diskurza o okolju.


Predaval bo

dr. Viktor Pál

Viktor Pál je leta 2015 doktoriral iz zgodovine na Univerzi Tampere na Finskem. Pred tem se je izpopolnjeval na podiplomskem študiju na Univerzi Kalifornije v Los Angelesu (UCLA) in na Univerzi v Miškolcu na Madžarskem. Po zaključenem študiju je kot raziskovalec in predavatelj gostoval v visokošolskih in raziskovalnih ustanovah v Rusiji, na Slovaškem in v Romuniji, od leta 2019 pa deluje na Oddelku za okoljsko humanistiko Univerze v Helsinkih. Raziskuje zgodovino okoljske politike in okoljskih gibanj v Srednji in Vzhodni Evropi, zlasti v kontekstu avtoritarnih režimov od začetkov hladne vojne do danes in v gospodarskem kontekstu. Pri tem se še posebej posveča socialistični Madžarski. Med drugim je član uredniških odborov vrste mednarodnih revij in strokovnih združenj, objavil je več znanstvenih člankov in znanstveno monografijo Technology and the Environment in State-Socialist Hungary: An Economic History (London, New York: Palgrave Macmillan, 2017). Rodil se je na Madžarskem, danes pa z družino živi in dela na Finskem.


Predavanje bo v četrtek, 3. junija 2021, ob 9. uri na platformi Zoomhttps://us02web.zoom.us/j/85118393460?pwd=VUdycmkxazZQZjRxVGpFbjZKUEJaQT09Meeting ID: 851 1839 3460                Passcode: 542387

Predavanje bo v angleščini.


Vljudno vabljeni!

Več o Historičnem seminarju tudi na http://hs.zrc-sazu.si.